Kosttillskott och proteinpulver

Ett kosttillskott är avsett att ge de näringsämnen som kroppen behöver men man inte får i sig genom den vanliga kosten. Kosttillskott kan vara allt från vitaminer, mineraler, fibrer, aminosyror till proteinpulver. Vanligaste kosttillskotten finns bland de som intas av stykretränare, som proteinpulver, aminosyror och kreatin. Det vanligaste är att man letar efter ett billigt proteinpulver. Men för den yttersta eliten så räcker det inte med ett billigt proteinpulver, utan de nöjer sig endast med det bästa proteinpulvret.

Totalt sett finns det över 50000 kosttillskott och mer än hälften av alla människor tar någon form av kosttillskott varje år. Kosttillskott är inte avsedda att substituera den vanliga maten och ska inte användas för att förebygga sjukdomar och de kan till och med vara farliga i för stora doser.

Aminosyror och kreatin

Aminosyror är biologiskt viktiga organiska föreningar som är sammansatta av amin (-NH2) och karboxylsyra(-COOH) funktionella grupper. Dessa kombineras sedan med en sidokedja som är unik för varje enskild aminosyra. De viktigaste delarna i aminosyror är kol, väte och syre även om kväve och andra element återfinns i vissa av sidokedjorna av vissa aminosyror. Aminosyrorna brukar delas in i tre olika kategorier, enligt följande: Först de essentiella aminosyrorna. Sedan de icke-essentiella aminosyrorna och sen kommer de villkorliga aminosyrorna. Essentiella aminosyror är de aminosyror som kroppen inte klarar av att tillverka själv utan måste tillföras kroppen genom maten man äter eller genom någon form av kosttillskott, som grenade aminosyror (BCAA). Icke-essentiella aminosyror kan tillverkas av kroppen själv från de essentiella aminosyrorna, så om man har en brist på en icke-essentiell aminosyra så löser kroppen oftast det på egen hand, det vill säga om man får i sig tillräckligt med protein, och ett kosttillskott eller ändrad kost är inte ett måste. De villkorliga aminosyrorna är vanligtvis inte nödvändiga för kroppen, utom i vissa fall när man lider av vissa sjukdomar eller stress. De kan även hjälpa personer som lider av någon livslång sjukdom. Ett annat vanligt kosttillskott som hjälper många är kreatin.

Zink

Zink kosttillskott används för att förebygga eller behandla zinkbrist. Kroppen behöver zink för normal tillväxt och hälsa. För patienter som inte kan få tillräckligt med zink i sin vanliga kost eller som har ett behov av mer zink, kan zinktillskott vara nödvändigt. Zink tas i allmänhetgenom munnen, men vissa patienter kan behöva ta emot dem genom injektion. Zinktillskott kan användas för andra villkor som bestäms av din läkare.
Brist på zink kan leda till dåligt mörkerseende och försämrad sårläkning, minskad känsla av smak och lukt, nedsatt förmåga att bekämpa infektioner, och dålig utveckling av reproduktionsorganen.
Läs mer om zink: Zinktabletter och Zinktillskott - En guide om zink

Magnesium

Även om de flesta får i sig tillräckligt med magnesium genom den dagliga kostenfinns det ganska många som väljer att ta ett magnesiumtillskott. Den vanligaste gruppen människor som behöver ta ett tillskott av magnesium är personer som lider av någon speciell sjukdom eller tar andra läkemedel som påverkas kroppens magnesiumnivåer. Vid brist på magnesium kan du uppleva vissa biverkningar som muskelsvaghet, oregelbundna hjärtslag och att man lätt blir irriterad. Letar du efter magnesiumtillskott? Klicka här: Allt om magnesiumtabletter

Fiskleverolja

En gång var det ett standardkosttillskott i de Europeiska samhällena. Fiskleverolja tillgodoser dig med dig fettlösliga vitaminerna A och D, vilket upptäcktes av kemisten Dr. Price vilket fann halterna av dessa vitaminer i fiskleverolja upp till tio gånger högre än i sin dagliga kost. Torskleverolja är ett måste för män och kvinnor som vill skaffa barn. Även barn har under uppväxten stor nytta av en liten daglig dos av fiskleverolja och fiskolja.
Vill du veta mer om olika sorters kosttillskott? Besök Kosttillskottguiden